Kindertherapie met assistentie van een hond

Wanneer problemen ernstig zijn of langdurig aanhouden is Therapie met Assistentie van een hond mogelijk helpend.

Therapie met assistentie van een hond kan onder andere worden ingezet bij:

  • Trauma
  • Hardnekkige angsten
  • Hechtingsproblemen
  • Langdurige stress
  • Een laag zelfbeeld
  • Problemen in de emotieregulatie

Werkwijze

Een ‘probleem’ welke door  een kind wordt ervaren en waar hulp bij wordt ingeroepen, staat nooit op zichzelf. Vanuit de visie dat een kind onderdeel is van het (gezins) systeem, worden ouders/verzorgers altijd betrokken bij het therapeutisch proces. Een actieve en betrokken houding van de ouders is dan ook een belangrijke voorwaarde voor het welslagen van het therapie proces.

Tijdens een sessie zijn er telkens 1 of 2 therapiehonden aanwezig. De hond kan waar nodig zorgen voor ondersteuning en voor stress reductie. Een kind gaat tijdens de sessies een persoonlijke band aan met de hond. Dit heeft een versterkend positief effect op de therapie, wat het vertrouwen een boost geeft en helend werkt in de hechting van het kind.

Omdat de hond op een non-verbale manier als ‘spiegel’ werkt voor het gedrag en de emoties, zorgt dit voor een bijzonder krachtige ervaring en voor waardevolle  succeservaringen binnen de therapie setting.

Tijdens  de kindertherapie sessies zijn we vaak actief aan de slag met de hond. Dit maakt de therapie bijzonder levendig en ervaringsgericht. Een kind zal niet het gevoel hebben ‘in therapie te zijn’  maar veelal zal een gevoel overheersen weer ‘iets leuks met de hond’ te mogen gaan doen.

Ongemerkt heeft de therapiehond een zeer belangrijke functie binnen de therapie. Een therapiehond draagt zorg voor onvoorwaardelijk vertrouwen en affectie hij oordeelt nooit en accepteert het kind helemaal met alles wat er is. De therapiehond brengt een dosis speelsheid en humor in op het juiste moment en hierdoor voelt de therapie niet zwaar en moeilijk, maar vooral ondersteunend en helpend.

"De warmte en rust die Gerja uitstraalt, zijn ook een meerwaarde. Je voelt je hier als ouder heel goed bij en het voelt echt ok om je kind bij haar achter te laten. Zelf leren we ook veel uit de nabeschouwing na een sessie. We krijgen telkens een gelukkig, rustig jongetje terug! We zijn er nog niet, maar het gaat nu echt super goed met Fabian!"
Griet & Paul
Ouders van Fabian

Praktische info

  • Kinderen en jongeren van alle leeftijden zijn welkom
  • Locatie: Bree, België
  • Sessie van 60 minuten; 60 euro per sesssie
  • Sessie van 75 minuten; 75 euro per sessie
  • Sessies die doorgaan in Nederland kunnen worden vergoed of vallen onder een andere tariefstelling.

Meer informatie of intake plannen?

Verschillende methodieken

Wanneer problemen ernstig zijn of langdurig aanhouden is Therapie met Assistentie van een hond mogelijk helpend.

CREF

CREF (Circle Reprint Emotional Foundation) is een vorm van therapie waarbij de huidige problematiek wordt aangepakt door terug te gaan naar de basis: de zwangerschap en de veiligheid en hechting tijdens de eerste levensjaren. Het doel van de therapie is het basisvertrouwen (foundation) te herstellen (reprint) en zo de veerkracht te vergroten. Deze therapie doorbreekt hardnekkige patronen en legt een stevige onvoorwaardelijke basis (Foundation)

vaaiana emdr kinderen

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing.
EMDR helpt je bij de blijvende verwerking van traumatische gebeurtenissen, angst of paniek, depressie, laag zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen, negatieve gevoelens en blokkades die je belemmeren in je dagelijkse leven.

Het is een wetenschappelijk onderbouwde techniek die o.a. ook wordt ingezet binnen de CREF behandeling.  Door  links- rechts bewegingen met de ogen, tikjes op stimulatiepunten of door een klikgeluid, worden  gedachten, beelden en gevoelens stap voor stap losgekoppeld en vervangen door gewenste beelden en overtuigingen. Zowel gevoelens als lichaamssensaties worden actief betrokken bij de therapie waardoor diepe heling mogelijk wordt. Ook blokkades die zich vast hebben gezet in het lichaam worden losgekoppeld. Je hoeft de gebeurtenis dus niet in detail te vertellen .


EMDR in de  aanwezigheid van huisdieren.

Bij EMDR is het belangrijk dat je je veilig voelt. Huisdieren kunnen daar een positieve bijdrage aan leveren en helpen je om steeds weer het contact met het HIER en NU terug te vinden want dieren leven volledig in het NU.

Toen en daar was de nare gebeurtenis, het nare gevoel, en NU kijk je daarop terug. Door een EMDR sessie buiten in de natuur te doen of binnen met een therapie hond erbij, ontvang je in het NU regelmatig een extra steuntje in de rug. Het aanraken van de zachte vacht kan helpen om te ervaren dat je NU veilig bent.

EFT

EFT (Emotional Freedom Techniques) is een laagdrempelige Tappingtechniek met groot effect bij het behandelen van zowel emotionele als fysieke klachten. Deze methode is ontstaan vanuit de combinatie van inzichten uit  Oost en West. Tijdens een EFT sessie combineren we twee dingen: we benoemen het probleem (vb. paniek voor mijn wiskunde examen ) en tegelijk tikken we zacht op specifieke punten op het lichaam. De paniek neemt snel en waarneembaar af.

Wetenschappelijk onderzoek (J.R.Lane, 2009) toont aan dat Tapping op acupunctuurpunten zorgt voor een ontspanning van de Amygdala in ons limbische brein. De Amygdala speelt een hoofdrol in het detecteren van stressvolle situaties. Door EFT toe te passen wordt de stressrespons afgebouwd daar waar hij ontstaat: in ons brein. Dit is ook meteen voelbaar in ons lichaam. EFT blijkt een veilige en zeer effectieve techniek te zijn, die gemakkelijk bij kinderen ingezet kan worden. Opvallend daarbij is de vaak verrassend snelle én blijvende verbetering. Regelmatig blijkt EFT te werken waar niets anders resultaat heeft. Een bijkomend voordeel van EFT is dat het kind thuis zelf ondersteunend kan werken.