IXperiment
Een eigentijdse, traumasensitieve therapeutische interventie waarbij we door middel van indoor klimmen actief aan de slag gaan om een gezonde balans van lichaam en geest te bereiken.
Ga jij de uitdaging (met jezelf) aan?
De klimwand als metafoor voor jouw leven
Je vertrekt vanaf de vloer en moet via allerlei grepen jouw weg naar boven puzzelen. Een route vol met fysieke en mentale uitdagingen. Je moet je lichamelijk inspannen om de zwaartekracht te trotseren, waarbij spierkracht, controle, balans en lichaamsbeleving komen kijken.
Je moet een keuze maken uit allerlei mogelijke grepen en je weet op voorhand niet of de route die je kiest de juiste is. Een combinatie van overdenken, keuzes maken en doen. Je verhouden tot twijfel, onzekerheid, zelfafwijzing of juist zelfoverschatting. Het omgaan met bijkomende emoties, als angst en frustratie, maar ook zeker vreugde na een gevoel van overwinning.
Het klimmen op de wand kun je zien als spiegel voor hoe jij in het dagelijks leven reageert op uitdagingen en tegenslag. Je zult ook merken dat het terugvallen op deze oude routines of gewoontes je niet verder brengt. Om (letterlijk) grip te krijgen en jouw doel om boven komen te behalen, zul je je soms los moet laten wat je gewend bent om te doen. Ongecontroleerd boos worden als het niet lukt of verstijfd zijn van angst zal je niet helpen om boven te komen. Instructies of tips niet opvolgen kan betekenen dat je niet verder komt. In de klimtherapie wordt je gestimuleerd om te experimenteren en te oefenen met andere gedragingen en oplossingsstrategieën. Dit vanuit de gedachte, dat je deze vervolgens kunt toepassen in jouw dagelijks leven.
Voor klimmen is concentratie en lichamelijke inspanning nodig. Klimmen brengt je naar het hier-en-nu en, als het goed is, brengt het je in jouw lichaam. Misschien wordt je soms overvallen door lichamelijke sensaties als gevolg van traumatische gebeurtenissen. Of heb je juist moeite om contact te maken met jouw lichaam en gevoelens te ervaren. Hoe onveilig het klimmen in het begin ook kan aanvoelen, je mag gaan ervaren dat jij en jouw lichaam kunnen samenwerken en dat jullie samen meer aankunnen dan je nu mogelijk ervaart. Je mag (weer) vriendschap sluiten met jouw lichaam.
En wij helpen je hierbij.
Onze werkwijze
Mocht je interesse hebben en met vragen zitten? Neem gerust contact op.
Nadat jij je hebt aangemeld, gaan we op basis van een grondige intake samen vaststellen welke krachten je nu hebt, waar je in jouw leven tegenaan loopt en welke veranderwensen je hebt. Daarnaast is het belangrijk om jouw lichamelijke gezondheid goed in zicht te hebben, omwille van de veiligheid.
Als alle informatie is gedeeld stellen we samen een plan op maat vast.
Hieruit kan blijken dat we, afhankelijk van de onderliggende problematiek en behoeften, eerst insteken op psycho-educatie, lichaamsgerichte oefeningen (bijvoorbeeld om veiligheid in het lichaam te ervaren) en/of Brainspotting alvorens de klimgordel wordt aangetrokken en je de hoogte in gaat.
De klimtherapie wordt vervolgens geboden in een indoor klimhal in Heerlen (NL).
Met ervaringsleren als basis gaan we, afhankelijk van jouw hulpvraag, individueel of juist in een klein groepje (max 3) aan de slag met jouw persoonlijke doel(en).
De invulling van jouw traject is maatwerk. We gebruiken klimmen als basis, met hierbinnen speelse variaties en opdrachten. De gekozen activiteiten worden zorgvuldig op jouw vermogen afgestemd. Voldoende om gestimuleerd te worden, zonder te worden overvraagd en/of overprikkeld.
Elke activiteit wordt vooraf gegaan door een duidelijke instructie, waarna reflectie volgt. Er is ruimte voor oefening, experimenteergedrag en integratie. Belangrijk is het evenwicht tussen doen en praten, tussen ervaren en integreren.
Thema’s die (specifiek en doorlopend) aan bod kunnen komen
- Lichaamsbewustzijn
- Grenzen
- Verwachting en realiteit
- Zelfvertrouwen en vertrouwen in de ander
- Sociale relaties
- Communicatie
- Emotiebeleving en hantering
- Probleemoplossing
- Growth mindset en veerkracht
Voor wie?
Voor kinderen vanaf 10 jaar, jongeren en volwassen.
Ideaal voor mensen die belast zijn met trauma, somberheid of verslavingsgevoeligheid, die baat hebben bij een combinatie van lichaamsgericht ervaren, niet alleen praten maar ook doen!
Wellicht herken jij je in onderstaande voorbeelden:
– weinig vertrouwen in (andere) volwassenen
– onvoldoende basisveiligheid (in jouw lichaam)
– moeite om met anderen in contact te zijn
– negatief zelfbeeld
– geen grip op jouw leven, het overkomt je
– je maakt telkens keuzes die je in de problemen brengen
– lange hulpverleningsgeschiedenis en ‘praatmoe’
– geen toekomstperspectief
Mocht je benieuwd zijn of de klimtherapie bij je past? Neem gerust contact met ons op om jouw situatie voor te leggen.
Disclaimer: in het geval dat je dagelijks drugs of medicatie gebruikt, meld dit dan altijd!
Voor wie is onze klimtherapie geen goede match?
- Als je onvoldoende in staat bent om naar eigen gedrag te kunnen kijken en hierdoor niet tot (zelf)reflectie kunt komen. Binnen de klimtherapie maken we gebruik van reflectie op oefeningen en zonder reflectie mist deze therapie de doeltreffendheid.
- Als je ernstig belemmerd wordt door prikkelverwerkingsproblemen en hierdoor belast bent met een overmatig snel ontregeld zenuwstelsel.
Bijvoorbeeld als je overmatig snel in een onbedwingbare agressie schiet en hier moeilijk uit kunt komen. Of als je snel dissocieert en hierdoor niet meer bewust en aanspreekbaar bent.
Aangezien we op hoogte werken kunnen deze situaties te risicovol zijn. - Als je niet in staat bent om de veiligheidsvoorschriften voldoende te kunnen opvolgen.
Bijvoorbeeld door verstoorde lichaamscoördinatie en/of verminderd realiteitsbesef als gevolg van een psychotisch toestandsbeeld, invloed van drugs of sederende medicatie.
Ook hier geldt dat de veiligheid voorop staat.