Verbinden is helen

vaaiana verbinding hechting

Verbinden is helen

Afgelopen zomer ben ik 5 weken alleen in ons berghuisje in Italie gebleven. Een tijd van contempleren en een tijd van mijzelf terug ont-moeten. De dag dat de kinderen en Rick mijn partner vertrokken was een vreemde dag.. 

Na 4 weken intensief samen te hebben gewerkt aan ons plekje, samen te hebben genoten en samen te zijn geweest, was ik daar ineens… alleen! Een gevoel van het ‘ met mijn ziel onder mijn arm lopen’  overviel me.  Ik kon mezelf van een afstandje observeren en zag dat ik eigenlijk vanalles aan het doen was om de leegte die ik even bijna ondraaglijk heftig voelde maar te vullen. Ik liet mezelf even begaan.. 

Tot de namiddag viel en ik het weglopen van de pijn genoeg vond. Ik nodigde mezelf uit. In liefde en zachtheid om me terug te trekken bij mijzelf en te VOELEN. Wat voelde ik en vooral; waar voelde ik het gemis? Mijn hart voelde leeg.. De gevuldheid van mijn hart van de weken ervoor, voelde even leeg. 

Ik voelde me ook kwetsbaar. Kwetsbaar in het diepe besef hoe kwetsbaar ik daar eigenlijk alleen was.. Hoe kwetsbaar een mens alleen is, zonder de verbinding en de back up van de verbonden ander. Het gevoel van kwetsbaarheid liet ik toe. Het gevoel van alleen te zijn, daar in de prachtige, maar ruwe natuur. 

VAAIana alleen natuur

De weken die volgenden, tijdens mijn alleen-zijn in de bergen ben ik steeds gaan bezien vanuit het licht van hechting aan andere mensen. Ik ben gehecht aan mijn gezin. Zij bieden mij bestaansrecht, een levensdoel, liefde, warmte, verbinding.. en zoveel meer. 

Ik ben gaan lezen over hechting.. Wat doet een probleem in de hechting eigenlijk met de ontwikkeling van een kind? Hoe staan hechting en het oplopen van (ontwikkelings) trauma’s met elkaar verbonden? 

Het was een hele reis; om van ‘alleen op de berg’  naar beneden te gaan naar het dorp en daar weer te verbinden et mensen. Soms voelde ik me even een kluizenaar en was het moeilijk om in contact te treden met mensen. Maar meestal, als ik over die drempel heen was, voelde ik hoe helend het contact met mensen is voor me! Eenvoudige verbindingsmomenten; een praatje op de groentemarkt, een lach van een voorbijganger, een fijn contact moment met iemand die werd geraakt door de hondjes die bij me waren. Ik kon letterlijk in mijn lijf voelen dat het mijn hart deed oplichten en verwarmen. 

Het deed me tot op een diep niveau beseffen hoe helend verbinding is voor ons mensen. En.. hoeveel verwondingen er bij mensen ligt op verbinding/hechting. 

VAAIana liesje AAT alleen

Daarin ligt de enorme kracht van dieren en speciaal van honden. Zonder oordeel, open en onbevangen gaan zij de verbinding aan. Zonder dat bewust te doen, helen ze je wonden die op verbinding liggen. Als we (weer) leren verbinden, leren we hoe het is om te ontvangen. We mogen leren om de steun van een ander tijdens moeilijke processen toe te laten. Pas in verbinding kunnen we werkelijk helen!

#verbinding #vanoverlevennaarleven #AAT #AAI #healing #transformatie #veiligehechting #onveiligehechtinghelen #hondalssteun #hondinverbinding #LEVEN! #therapiehond #coachingmethonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *